Bestyrelsesarbejde i Karriereklubben (særudgave)

For nylig deltog vores CEO, Marius Sangild i en særudgave af podcasten, ”Karriereklubben”, om bestyrelsesarbejde. Karriereklubben er en podcast startet af Nima Tisdall, Caroline Rossmeisl og André Thormann med det formål at agere brevkasse for professionelle dilemmaer.

I denne episode manes mange af de myter der er om bestyrelsesarbejde til jorden, for at vise hvor mangfoldigt bestyrelsesarbejde også kan være – og at det ikke kun er gamle hvide mænd i jakkesæt, der sidder tungt på posterne – hvis bare man tager initiativ.

Karriereklubben har fået tilsendt dilemmaer fra professionelle i Danmark der sidder med dilemmaer på områder som berører bestyrelsesarbejde. I episoden drøfter panelet dilemmaer om; stiftelse af bestyrelse i startups, hvordan kommer man ind i bestyrelsesverdenen og hvor tidskrævende bestyrelsesarbejde er…

Panelet I podcasten var:
Heidi Frederikke Sigdal, bestyrelsesmedlem, rådgiver og Board Institute Alumne,
Marius Sangild, CEO Board Institute og Bestyrelsesmedlem i bl.a. Gadens Stemmer AMBA
Andreas Gylling Æbelø, ledelsesrådgiver og bestyrelsesmedlem i bl.a. Mary Fonden.
Slagets gang blev styret af vært Caroline Rossmeisl.

Panelet: ”Vær opsøgende!”
Et altoverskyggende tema for aspirerende bestyrelsesmedlemmer er hvordan man kommer i betragtning til bestyrelserne, som udefra kan virke som lukkede klubber.
En af Marius Sangilds kæpheste er, at bestyrelsesposterne ikke er noget man får foræret. Man får som aspirerende bestyrelsesmedlem langt mere ud af at være opsøgende og tage fat i bestyrelsesformænd for organisationer, foreninger og virksomheder man gerne vil være en del af, end ved at sidde og vente på, at bestyrelses slår en post op, eller aktivt tager fat i én.

En lytter har i podcasten indsendt et dilemma hvor en ung aspirant til bestyrelser spørger til hvordan man kommer i betragtning til bestyrelser. Marius Sangild svarer i podcasten: ”Man undervurderer det at være proaktiv. Hvis du gerne vil ind i en bestyrelse, så handler det nogle gange om at ringe til de virksomheder, du føler dig inspireret af. Jeg ser ofte, at folk venter på tilbuddet, men det er meget få poster, der slås op”

For virkeligheden er simpelthen, at konkurrencen er hård, og det ofte er den der gør opmærksom på sig selv, der stiller sig selv i den stærkeste position, når en post skal besættes. Dertil er hele panelet enige I, at netværk er altafgørende for at stille sig selv bedst muligt. Så ræk ud, vær opsøgende – og som Heidi Frederikke Sigdal siger ”der er aldrig en kop kaffe der er spildt”.

Marius Sangild runder af ved at give sit bedste råd: ”ræk ud til 5 bestyrelsesforpersoner i organisationer, foreninger eller virksomheder som du finder inspirerende. Det er der næsten ikke nogen der gør… Så mit råd er at være proaktiv!”

Så hvis du gerne vil i gang med bestyrelsesarbejdet, så tag fat i nogle af de bestyrelser du finder interessante. Og husk, som Andreas Gylling Æbelø siger ”Hvorfor ikke springe ud i det allerede nu?”.

Hvor tidskrævende er bestyrelsesarbejde?
Dilemmaet om at finde tid til bestyrelsesarbejdet, og frygten for at det kan blive en tidssluger ved siden af et fast arbejde, bliver også diskuteret i panelet.

”Udgangspunktet for at indtræde i en bestyrelse, skal altid være en reel interesse i strategi, ansvar og virksomheden, og ikke bare karriereperspektivet. Du skal ville give noget tid til det”, som Marius Sangild siger. Andreas Gylling Æbelø tilføjer ”det er altid vigtigt at forventningsafstemme med den øvrige bestyrelse og virksomhedens ledelse, for der er ikke en one-size-fits-all når det kommer til bestyrelsesarbejdet. Og hvis bestyrelsen henvender sig til dig, så husk at du har gode kort på hånden, og kan stille dine betingelser for din deltagelse i bestyrelsen”. Heidi Frederikke Sigdal tilføjer ligeledes en vigtig pointe om, at ”bestyrelserne skal blive mere fleksible, som en vej til at nå den øgede diversitet, som vi stræber efter”.

Et vigtigt råd fra panelet er også at spørge til Bestyrelsens årshjul inden man indtræder, og dermed danne sig et overblik over hvor meget tid, bestyrelsesarbejdet vil kræve. Endvidere bør du bede om at se bestyrelsens forretningsorden, den trænger oftest til at blive finpudset, hvis den overhovedet eksisterer.

Panelet frembringer endnu flere gode pointer og spændende perspektiver, som vi ikke har plads til her. Du kan høre podcasten på din foretrukne podcastplatform ved at søge på ”Karriereklubben” og vælge episoden med titlen: ”Vejen til bestyrelsen og dilemmaer med Board Institute”.

Vi håber, at du vil lytte til podcasten og forhåbentlig få manet nogle af dine fordomme om bestyrelsesarbejde til jorden og lære noget nyt om bestyrelsesarbejde. Hvis podcasten har givet dig blod på tanden, og måske åbnet dine øjne yderligere for bestyrelsesarbejde, håber vi at du vil supplere din faglighed ved at tage en bestyrelsesuddannelse. I så fald er du mere end velkommen til at tage fat i CEO, Marius Sangild på telefon: 31310010 eller mail: ms@jackie-phillip.dk.